Jarní péče o zahrádku


Mnozí z nás přichází na zahradu s takovým pocitem, že práce právě tady je jakýmsi koníčkem a zároveň odpočinkem. Ten je navíc doprovázen vlastnoručně vypěstovanou domácí sklizní zeleniny a ovoce. A právě na tomto místě lze využít své umění už na samotném začátku jara. Zajisté je nejlepší začít vyhrabováním trávy a zničením mechu. Poté je vhodné zvolit stříhání okrasných keřů a ovocných stromů.

čerstvý salát

Záhonky připravujeme tak, že půdu prokypříme. V tom nám jsou nápomocné různé stroje nebo v krajním případě i ruční nářadí jako je motyka a hrábě. Půdu po zimě zbavíme plevelu a případně zvolíme určitý druh hnojiva. Ideálním a nejrychlejším způsobem je granulové univerzální hnojení. Takřka podobným způsobem chystáme i půdu ve skleníku, pařeništi nebo fóliovníku. A protože na jaře je ještě chladno a hrozí i mrazivé počasí, tak začínáme své umění a talent vkládat do práce právě v chráněném teplejším prostředí.

 skleník v zahradnictví

Chráněné prostředí aneb první krok

Stačí jednoduše koupit semena a podle návodu na obalu zaset. S přicházejícím obdobím jsou nejvíce seté do již zmíněných krytých chráněných stanovišť hlavně saláty nebo ředkvičky. Postupně se přidává například raná mrkev, kedlubny, pórek a podobně. Vysadit můžeme z domova předem vypěstovaný salát. I tuto přísadu si můžeme zakoupit v každém zahradnictví, protože je na jaře běžně k dostání. 

Sázení brzy nebo později?

Abychom nezapomněli, tak i ven se v tuto dobu sází brambory nebo cibule sazečka. S rostlinkami předem vypěstovanými jako jsou rajčata, okurky, papriky nebo cukety nikam nespěcháme. V tomto případě s výsadbou raději počkáme až na květen.
suchá tráva

Zahradničení je velmi jednoduché. Námi vypěstované produkty jsou skutečně zdravé a většinou moc chutné. Čas, který rádi strávíme tímto způsobem je jistě příjemnou motivací. Vypěstovat můžeme cokoliv. I květiny jsou jistým potěšením a bylinky přece nic nezkazí, právě naopak.