Uchovávání potravin

Odjakživa se lidé učili, jak si uchovávat potraviny na pozdější dobu. Věděli, že se střídají roční období a že pokud si nějak neuskladní ovoce a zeleninu, ale i obilí, které posbírají v přírodě na podzim, tak že do jara budou mít problém přežít. Jedinou z možností uskladnění, kterou jim zprvu poskytovala pouze příroda, bylo sušení. Sušíme i dnes např. houby, ale i ovoce, ale sušit se dá i maso. Hodně přímořských států umí sušit ryby a berou to i dnes za jeden z běžných způsobů, jak uchovávat potraviny.

sušené maso

V pozdějším věku přišlo na řadu zavařování. Zavařovat se dá opět nejen ovoce, ale mnoho rodin ještě ke konci minulého století si před dovolenou zavařovali maso a vyráběli si v podstatě vlastní konzervy, aby ušetřili na zahraničních dovolených. Jistým druhem zavařování je i výroba marmelád. Jahodová, třešňová, malinová či višňová marmeláda nebo povidla, to voní ještě i dnes v mnoha rodinách, kde mají vlastní zahrádku a vyrábí si vlastní marmelády.

Vše se změnilo s rozvojem ledniček a mrazniček. Je to nejefektivnější způsob, jak uchovávat potraviny. Dnes snad neexistuje domácnost, kde by neměli ledničku. Ledničky se vyrábí v mnoha velikostech a naprostou samozřejmostí jsou cestovní ledničky, které si vozíme v autech na delší cesty nebo na dovolenou.

lednička

Abychom ještě více prodloužili životnost potravin, používají hospodyňky i vakuování. Potraviny se zabalí do speciálních sáčků, z kterých se vysaje vzduch a tím pádem nedojde k rozvoji plísně.

A pak je tu jeden speciální způsob, jak zpracovávat ovoce, a tou je destilace, převážně švestek, ale i jablek nebo hrušek. Není to uchovávání, ale je to velice oblíbený způsob, jak ovoce přetransformovat. Touto metodou málokdy výrobky vydrží déle než rok. Většinou se najde mnoho příležitostí, jak destiláty během roku vypít a na podzim vypálit další várku.