Pro naše zdraví

Určitě každému dojde už z názvu z čeho se tenhle olej vyrábí. Ano jsou to olivy, které rostou na Olivovníku. Olivy se především pěstují v oblastech Středomoří například v Itálii a v Řecku. Ale určitě se s nimi setkáte i v Portugalsku, v Maroku, v Tunisu a v Chorvatsku. Napadlo vás někdy kam vlastně olivy patří? Jestli je zařadit do zeleniny nebo ovoce? Spousta lidé se bude divit, ale olivy jsou ovoce a rostou na stromech olivovníku. Najdou se i taky gurmáni oliv, kteří na ně nedají odpustit, ale i lidé, kterým olivy prostě nechutnají a tohle ovoce nevyhledávají.

olivovnik

Tekutý zázrak, tak ho nazývají. Olivový olej je jedna z nejzdravějších surovin široko daleko na světě a objevuje se ve spousty pokrmů. Ale mimo gastronomii je vyhledáván i ve farmacii a nebo v kosmetickém průmyslu. Obsahuje totiž velké množství vitamínu E a mononenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo důležité. Ale z pátky ke gastronomii, kde se olej používá nejvíce ve Středomořské kuchyni, ale můžeme se s ním i setkat u nás, jelikož se stal nezbytnou součástí zdravého životního stylu například v rámci redukční diety a nebo ho lidé nahradili obyčejný olej (slunečnicoví, řepkový) právě Olivovým olejem.

olivy

A jak tedy správně vybrat ten pravý druh oleje pro studenou nebo teplou kuchyni? Setkáme se s dvěma druhy olejů Rafinované a Panenské. Panenské Oleje – Extra virgin je nejkvalitnější olivový olej, je vyráběn přímo z plodů olivovníku. Takže panenské olivové oleje jsou spíše pro studenou kuchyni, ale můžete ho použít i na teplou kuchyni, zatím co ty rafinované oleje jsou převážně určené ke smažení.

A jaký vliv má na naše zdraví olivový olej?

  1. Snižuje hladinu cholesterolu
  2. má detoxikační účinky
  3. je v hodný doplněk stravy při redukční dietě
  4. má mnoho vitamínů, které jsou pro naše tělo prospěšné
  5. taky zpomaluje stárnutí